Filter de kaarten met bovenstaande filters. Klik op een kaart voor beknopte uitleg en interpretatie.
Lees meer over de achtergronden en aanschaf van het Nan Yar kaartspel, de Nan Yar Levenscounseling peroonlijke kaartlegging en de groepsworkshops die je in de Energy Counseling praktijk kunt doen met het Nan Yar spel als leidraad.
De Uitdagingen gaan over de Ik-ontwikkeling, datgene wat meespeelt in de werkelijke kern van elk mens en wat de mens ertoe brengt om actie te ondernemen en een eigen leven te creëren. Het gaat hier om wie je werkelijk bent, in plaats van de maskers die soms opgezet worden in bepaalde situaties. In ‘Uitdagingen' zit geen enkele vorm van ‘net doen alsof’. Ze zijn wat men noemt ‘het ware zelf’, dat ongeacht wat de rechtmatige eigenaar ook doet, overal mee naar toe reist. In de Tarot komen de uitdagingen overeen met de zwaarden.
Element: Vuur
Karakteristiek: Wedergeboorte, Eeuwigheid.
De Inzichten zijn aha-erlebnissen, aangestuurd door ons innerlijk weten. Ze overstijgen datgene wat ons is bijgebracht door de cultuur waarin we geboren zijn of de conditionering die we door opvoeding of ervaringen hebben opgedaan. In de Tarot corresponderen ze met de zaailingen. Het zijn de kiemen van kennis die we altijd bij ons dragen en die tot ontwikkeling komen.
Element: Lucht.
Karakteristiek: Intuïtie, ingewijdenkennis.
De Gaven verbeelden de natuurtalenten, de eigenschappen die elk mens vanaf de geboorte in zich draagt en in staat stelt het levenscontract naar beste weten en kunnen in te vullen. Ze ‘werken’ echter niet automatisch, ieder voor zich moet er zelf iets mee doen en dat doen we allemaal op een andere ofwel onze eigen manier. Juist daarvoor, hebben we die geschenken gekregen.
In de Tarot corresponderen ze met de kelken, het symbool van de onsterfelijkheid.
Element: Water
Karakteristiek: Het Goddelijk Element, Liefde, Emotie.
De Hulpbronnen zijn middelen tot een doel en realiseren zich in de fysieke wereld. Geld is bijvoorbeeld een hulpmiddel, maar ook de reis die je maakt, het werk wat je doet, het boek dat je schrijft, het mediteren of de lichaamsoefeningen die je doet, zijn bronnen op het pad van de persoonlijke ontwikkeling. Als zodanig zijn ze meer een middel dan een doel. In de Tarot komen ze overeen met de munten.
Element: Aarde
Karakteristiek: Vastigheid. Zingeving.
Het 'Nan Yar - Wie Ben Ik' spel voor persoonlijke ontwikkeling kent 4 kleuren ofwel groepen van elk 14 kaarten. In het gewone kaartspel en het Tarotspel kennen we deze kleuren ook. De kleuren staan voor de Uitdagingen, Inzichten, Gaven en Hulpmiddelen die elk mens in zijn leven heeft. Daarnaast heeft het spel 21 Troefkaarten of Archetypen, die ook elk een Uitdaging, Inzicht, Gave of Hulpmiddel hebben.
De Koning is de vertegenwoordiger van het denken dat deel uitmaakt van elke ontwikkeling. Hij leeft naar wie hij werkelijk is en kijkt in bepaalde gevallen over de horizon heen. De legendarische Koning Arthur is een mooi voorbeeld.
De Koningin is de vertegenwoordiger van het gevoelselement dat deel uitmaakt van elke ontwikkeling. We kunnen dingen mechanisch doen, ‘zoals het hoort’ of er een stukje van onszelf, van onze bezieling inleggen.
De Ridder is de uitvoerder. Waar de Page nog student is, heeft de Ridder de baan, de opdracht, de missie. De Ridder zal datgene wat gedaan moet worden naar beste eer en geweten doen en handelen naar wat er mogelijk is zonder te overdrijven of onder te presteren.
De Page is de leerling binnen het leerproces van elk mens. Wanneer je naar de Page kijkt, kijk je naar je eigen ontwikkelingsproces op zielsniveau.
De Hofkaarten (Page, Ridder, Koningin en Koning) van elke kleur hebben geen getal maar een invloedssfeer die werkzaam is in het zielenleven.
Elk mens draagt alle hofkaarten in zich. Zoals de mensheid zich in loop der evolutie ontwikkelt, nieuwe uitdagingen overwint, inzichten verwerft en uiteindelijk de kans krijgt om de kwaliteit van het menszijn te verbeteren met aanwezige hulpbronnen, zo ‘verbetert’ ook elk individu zich in de loop van een mensenleven. In de loop van ons leven vergaren we inzichten die dieper gaan dan het aanleren van basisvaardigheden. Deze inzichten ontwikkelen zich op zielsniveau en voegen daarmee iets toe aan het ‘gewone’ menszijn.
De nulkaart van het ‘Nan Yar – Wie Ben Ik spel voor persoonlijke ontwikkeling’ is De Verteller, de verpersoonlijking van het Ik of Hogere Zelf, en niet te verwarren met het Ego. In de Tarot wordt de nulkaart De Dwaas genoemd, wat in wezen het onbeschreven blad typeert, onaangedaan door leeftijd, geslacht of culturele achtergrond. De Dwaas is ook een persoon die zich niets van conventies en ongeschreven regels aantrekt.
De eerste laag van de Troefkaarten (kaarten I – VII) is de fysieke laag of ‘ondervindingsziel’. Deze laag weerspiegelt de fysieke voorwaarden op aarde waarbinnen de mens levenservaring opdoet.
De tweede laag van de Troefkaarten (kaarten VIII-XIV) betreft de zielsontwikkeling of gemoedsziel. Deze reflecteert de reis die de ziel maakt gedurende het aardse bestaan.
De derde laag van de Troefkaarten (kaarten XV-XXI) betreft de vergeestelijking. Daar waar wat je bezit of wat men over je zegt ondergeschikt is aan wie je werkelijk bent.
De troefkaarten, of archetypen, zijn genummerd I tot en met XXI en verdeeld over drie lagen van elk 7 kaarten:
1. de Fysieke Werkelijkheid (kaarten I-VII)
2. de Zielsontwikkeling (kaarten VIII-XIV)
3. de Vergeestelijking (kaarten XV-XXI)
De Verteller is de unieke nulkaart, die als ‘onwetende’ zonder vooringenomen overtuigingen door de overige 21 troefkaarten wandelt en daar eigen ervaring mee opdoet.
Nul is een uniek getal dat geheel zelfstandig bestaat. Het is deelbaar door niets en laat zich ook niet vermeerderen of verminderen. Geen van de andere getallen kan invloed op de nul uitoefenen. De nul blijft altijd zichzelf.
De 1 gaat over alle potentie die een project of levenspad in zich heeft. De 1 is het begin van alles. Elk ander getal vermenigvuldigd met 1 blijft onveranderd. In dat opzicht kan 1 zich naar alle andere getallen voegen en daar deel van uitmaken, zonder zijn eigen identiteit te verliezen. 1 herbergt al het potentieel.
De 2 gaat over de dualiteit, de polariteit van een situatie maar ook samenwerking en verbinding. We leren vaak wat we wel willen door eerst inzicht te krijgen in het tegenovergestelde.
De 3 is het getal van creatie, van lichaam, ziel en geest, waarin alle elementen van het mens-zijn tezamen komen. De 3 staat voor creatie, transformatie, verandering.
De 4 is het getal van balans, ook wel ‘comfort zone’ genoemd, datgene waar men zich prettig bij voelt. Er is echter meer om te onderzoeken. Daarvoor ga je ‘out of the box’ naar 5. De 4 is Balans, besluitvaardig, actief, conformerend.
De 5 is het getal van de kwintessens. De waarheid ligt veelal in het midden en om te leren wat je werkelijk wilt en kunt, ga je met de 5 naar de kern van de zaak. Het kan bij de 5 nog altijd twee kanten uit.
De 6 is het getal van communicatie, met je omgeving maar vooral ook met jezelf. Niet alleen verbaal maar in alles wat met het woord relatie te maken heeft, in woord en gebaar, intuïtief en in de geest, zowel met de ander als met het Ik. Wanneer je zelf duidelijk weet ‘wat je waard bent’ verbetert dat ook de relatie met je omgeving.
De 7 is het getal van afronding van datgene wat je als basis nodig hebt. Van hieruit kan je extra’s gaan toevoegen met de 8, 9 en 10. Zeven is het getal dat de voorwaarden om iets te doen compleet maakt. Vanaf hier voegen we ziels- en geestelijke elementen componenten toe aan het fysieke geheel.
De 8 vertegenwoordigt de eerste inzichten die je vindt achter de sluier van de illusie. Bij het getal acht begint de toegevoegde waarde. We bouwen voort op wat al is en geven daar onze eigen invulling aan.
De 9 voegt je eigen talenten toe aan dat wat er al is. De 9 staat voor de vergeestelijking van het project waaraan men werkt of het levenspad dat men bewandelt.
De 10 vertegenwoordigt de ultieme manifestatie van iets. De 10 staat voor Zelfverwerkelijking, maar ook zelfkritiek, afhankelijk van de wijze van interpretatie die men verkiest.
Twee enen in zichzelf, barstensvol potentieel, zowel in kwetsbaarheid als in kracht. Tezamen vormen zij twee, het getal van de polariteit, waar het tonen van kwetsbaarheid enerzijds zorgt voor de kracht en de kracht anderzijds zorgt dat de kwetsbaarheid er mag zijn.
Twaalf, opgeteld tot het getal drie, staat voor creativiteit. Als afzonderlijke getallen staat de één voor het potentieel en twee voor de dualiteit. In dit geval: om te groeien gaat men eerst diep.
Het getal dertien als zodanig duikt veel op in de esoterische geschiedenis. Afzonderlijk is de één het getal van potentie en de drie het getal van creatie. Opgeteld vormt dertien het getal vier, wat staat voor evenwicht, met de aantekening dat er nog meer op volgt. Het is een natuurkundige wet dat elke vorm van verandering altijd wordt gecompenseerd door tegenwicht.
De één in veertien staat voor het potentieel. Door slechts te gebruiken wat je nodig hebt en verspilling te vermijden boek je enorme winst. De vier staat in dit geval voor de balans tussen behoefte en invulling.
Als één en vijf omvat het getal vijftien het potentieel en de kwintessens van elke situatie. Opgeteld ontstaat het getal zes, dat het vermogen tot communiceren verbeeldt.
De één en de zes staan respectievelijk voor potentieel en communicatie. Tezamen, als de zeven, zijn zij het getal van alle voorwaarden die nodig zijn, in dit geval om te vergeestelijken.
De één en de zeven staan voor potentieel en het aanwezig zijn van alle voorwaarden. Tezamen vormen zij acht en voegen daarmee iets eigens toe aan wat er in aanleg al is.
Afzonderlijk staan de één in relatie tot De Maan voor al het menselijk potentieel en de acht voor het achtvoudige pad, de ontdekkingsreis van het Ik. Opgeteld staat de negen symbool voor de weg naar vergeestelijking.
De één is het absolute potentieel van alles. De negen is de vergeestelijking. Tezamen vormen ze de tien, de ultieme manifestatie.
Met alleen de twee als krachthoudend getal blijft in de twintig de dualiteit bestaan en zijn we met de nul weer terug bij de verteller, die alleen zelf verantwoordelijkheid kan nemen voor wat zich op het levenspad afspeelt. Tegelijkertijd is wat de verteller voor zichzelf beslist van absoluut belang voor het grotere geheel.
De twee in het getal éénentwintig is het getal van de dualiteit, van Yin en Yang, Goed en Kwaad, Licht en Donker. Hiermee bereikt men de 1, het potentieel van alles. Tezamen vormt 21 de 3, het getal van de creatie.
Elk getal heeft een eigen energie, en daarmee een eigen betekenis en rol bij het interpreten van de kaart in combinatie met de kleur of het archetype.