Al is het binnen de commerciële westerse manier van kerst en oud -en nieuw vieren inmiddels ver te zoeken; van oorsprong markeren de dagen tussen de winter zonnewende en de tweede week van januari een periode van inkeer en contemplatie.

Binnen het Christendom werd dit oude gebruik geadopteerd als ‘de 12 heilige nachten’ beginnend op kerstavond, eindigend op 6 Januari, 3 koningen.

Nog verder terug in de tijd bij de oorspronkelijke natuurvolken hadden de donkere dagen rond de jaarwisseling alles te maken met het verschil van ritme tussen de Maan en de Zon.

In de 365 dagen (en een beetje)  die de aarde erover  doet om rond de zon te draaien; doet de maan er 354 dagen over om 12 cycli rond de aarde te maken.
Dit verschil van 12 dagen was voor onze verre voorouders op het noordelijk halfrond hét moment om geheel in samenhang met hun verstilde natuurlijke habitat, ook zelf in retraite te gaan en enerzijds terug te blikken op wat het jaar gebracht had en anderzijds zich voor te bereiden op het potentieel en kansen die in het nieuwe jaar verborgen zitten.

In zekere zin leven deze gebruiken heden ten dage nog steeds voort met het maken van goede voornemens, het terugkijken op het oude jaar en het brengen van extra licht in de duisternis door overal lampjes op te hangen.
De momenten van ware zelf bespiegeling schieten er alleen soms een beetje bij in tijdens de logistiek van de kerstinkopen en diners.

Maar wat is nou heerlijker dan tijdens het rumoer van de kerst en oud en nieuw periode elke dag een paar momenten te nemen om tot jezelf te komen?

Het twaalf heilige nachten ritueel geeft daar een sleutel voor. Ik leerde daarvoor 5 stappen in een lezing van schrijver en geestelijk Bastiaan Baan die het ritueel zelf al 40 jaar beoefend.
In mijn eigen woorden gaat het als volgt:

Stap 1: Pak een vel papier en teken er een verticale streep op zodat je een linker en rechterhelft krijgt
Stap 2: Kijk terug op het jaar en schrijf op de linkerhelft van het vel papier iets wat je naar je gevoel ‘overkomen’ is, een gebeurtenis die ogenschijnlijk ongevraagd in je leven kwam.
Stap 3 : Kijk terug op het jaar en schrijf op de rechterhelft van het vel papier iets wat je het afgelopen jaar vanuit jezelf ondernomen hebt

Bastiaan Baan omschreef stap 2 en 3 als:

Staan op een heuvel en vanaf die plek kijken naar het dal waarin je herinneringen van het afgelopen jaar zich aandienen.

Stap 4. Neem op een rustig moment in een fijne omgeving de tijd om te kijken naar wat je op de linkerhelft en wat je op de rechterhelft hebt geschreven. Zijn er verbanden tussen de twee ervaringen die je hebt opgeschreven? Vloeide het één voort uit het ander? Of zijn het van elkaar losstaande gebeurtenissen?
Lopen er rode draden doorheen? Schrijf eventueel wat extra trefwoorden op, maak een tekening, een gedicht, neurie er een melodietje bij, wat er ook maar in je opkomt.

Stap 5: Leg wat je hebt opgeschreven,  voor het slapen gaan ‘onder je kussen’,  op het nachtkastje naast je bed, slaap er een nachtje over,. Je gaat nu één van de 12 heilige nachten in. Laat je droomwereld meekijken naar wat je overdag hebt opgeschreven, en schrijf bij het wakker worden in trefwoorden op wat je gedroomd hebt; als is het maar één woord, of maak er  een schets van, een aantekening van wat bij je op komt, wat dan ook. Als het je nu niets zegt, dan komt het misschien later.

Je kan ook ter inspiratie,  een Nan Yar Wie Ben Ik kaart trekken (rechts van deze blog) Kijk wat de kaart bij je oproept. Heeft het te maken met iets wat je het afgelopen jaar overkomen is of wat je geïnitieerd hebt?

Gedurende 12 dagen tussen kerst en begin Januari ga ik zellf op reis door de 12 heilige nachten en trek ik elke dag een Nan Yar Wie Ben Ik kaart met een kort tekstje erbij. Kijk met me mee  en kijk wat er ontstaat.

Rechtsonder deze tekst, staat de link naar de eerste kaart